You are here

05/02/2015

De Pedagogische Instituten SPI, CPI, ACI (Paramaribo) en PIN (Nickerie) zijn in 2010 gestart met werken aan interne kwaliteitszorg (IKZ) met als doel de werking van hun instituten en opleidingen te verbeteren. Onder impuls van de wet NOVA zijn andere instituten ook bezig met IKZ, de één wat langer dan de ander. Om deze kennis te delen, organiseerden de Pedagogische Instituten (PI’s), SPI, CPI, ACI, samen met VVOB een tweedaags seminar ‘Interne Kwaliteitszorg binnen het middelbaar en hoger onderwijs’ dat werd gehouden op 19 & 20 januari.

En zij deden mee...

De deelnemers waren afgevaardigden van de PI's, Bureau NijverheidsOnderwijs, Nationaal Orgaan voor Accreditatie, Anton De Kom Universiteit Suriname, Natuurtechnisch Instituut, Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en beoefenaren van Aanverwante Beroepen, University of Science and Technology Suriname, Polytechnic College Suriname, Inspectie Voortgezet Onderwijs Senioren, Instituut voor de Opleiding van Leraren en Leraren Opleiding BeroepsOnderwijs. De Participanten konden genieten van boeiende en zoals de aanwezigen het zelf aangeven vehelderende presentaties over het belang van IKZ voor een onderwijsorganisatie en voorbeelden wat betreft de implementatie over de uitrol van IKZ binnen onderwijsinstituten. Tijdens het tweedaagse seminar stond het uitwisselen van ervaringen en tips voor versterking van IKZ in de eigen organisatie centraal, een onderdeel dat de aanwezigen van het seminar als een van de belangrijkste leermomenten van het seminar aangaven. Als  belangrijk resultaat is de eerste stap gezet om te komen tot een IKZ platform in Suriname.

Reacties van de participanten

De participanten zeiden veel baat te hebben bij het seminar. Vooral de  de groepsdiscussies en de diverse presentaties ervaarden zij als  waardevol. Daarnaast verraste het feit dat de verschillende instellingen veel raakvlakken hebben en dat men bij de implementatie van kwaliteitszorg nagenoeg dezelfde uitdagingen tegenkomt. Men waardeerde het feit dat  IKZ  de verantwoordelijkheid vraagt van een ieder; de leiding, docenten en overig personeel. Hierdoor wordt er, zoals een van de participanten aangeeft, een groter draagvlak gecreeerd. De aanwezigen gaven aan dat het goed zou zijn om het IKZ seminar tot een regelmatig terugkerend event te maken met name om regelmatig updates te krijgen wat betreft de voortgang van IKZ binnen de onderwijsinstellingen. De aanwezigen kijken daarnaast uit naar de oprichting van het IKZ platform.