You are here

06/07/2015

Toen mijn passie, nu mijn beroep

Irvin Oron, 19 jaar, afgestudeerde van de Openbare Nijverheidsschool (ONS), nu LBO ONS. Hulpkok in Torarica Eco Resort.


Hulpkok...  Hoe kwam je erop om van koken je werk te maken?

Ik hou al sinds lang van koken, ook omdat ik van eten hou. Ik ben geïnteresseerd in verschillende kooktechnieken. Daarom  keek ik graag naar Foodnetwork; naar de technieken van de chefs en ook naar hoe ze het eten garneren. Ik ben opgevoed door mijn opa en oma. Je weet wel, de keuken is hun terrein. Maar ik heb ook een tante die pastry chef  is bij Torarica. Ik had best wel interesse in hoe zij haar cupcakes etc. maakte. Ik hielp haar ook weleens en van haar heb ik veel geleerd. Maar ik wilde écht met eten bezig zijn, met de hoofdmaaltijd.


Koken is een vak. Welke studie heb je gevolgd?

Ik heb na de lagere school, 2 jaar op het Mulo gezeten. Maar ik bleef die interesse houden voor het koken. Ik zocht naar een school waar ik dat kon leren en zo kwam ik terecht op de Openbare Nijverheidsschool. Mijn opa en oma steunden me in die beslissing. Ze zeiden: ‘zolang je studeert en iets doet dat je leuk vindt en waarmee je je geld later kan verdienen, is dat goed’.  In die periode waren de faciliteiten niet allemaal up to date. Ik leerde de basics van mijn leerkrachten daar. Maar ik wilde meer leren. Ik had bijvoorbeeld graag  meer praktijklessen. Ik vond het leuk dat er soms mensen van buiten kwamen. Een chef bijvoorbeeld, die echt in een hotelkeuken werkte. Die gaf dan een les. Dat was geweldig!


Had je op de Nijverheidsschool alleen praktijkvakken?

Nee. Tijdens mijn opleiding kreeg ik ook een aantal algemene vakken. Je weet soms niet eens dat je het vak later nodig zal hebben in je werk. Wiskunde bijvoorbeeld. Bij het koken heb je bepaalde hoeveelheden nodig, want anders overheerst de ene smaak over de andere. Die hoeveelheden afwegen leerde ik tijdens de Wiskundeles. Ook het vak Engels is belangrijk gebleken. Iedereen spreekt Engels, al is het soms een beetje. Ik kan klanten zo makkelijk te woord staan. Tijdens de les Nederlands kon ik mijn spreekvaardigheid verbeteren. Een ander vak dat ik belangrijk vond, was Omgangskunde. Daarbij leer je hoe je moet omgaan met mensen, hoe je je gedraagt als werknemer en hoe je het best reageert in bepaalde lastige situaties.


Op wie kon je altijd rekenen?

Er zijn 3 leerkrachten die me bijgebleven zijn en aan wie ik veel te danken heb: mw. Held, mijn HoReCa-leerkracht, mw. Beeldstroo, de biebjuf en mw. Mahabier, de Onderdirecteur. Ze hebben alle drie elke dag aan mijn hoofd gepraat ‘maak je studieplanning, blijf je inzetten’. Want ik was geen moeilijke leerling, maar ik had wel één ding... Ik speelde letterlijk èlke dag basketbal en dat ging niet altijd goed samen met mijn studie. Die leerkrachten lieten me dat ook inzien. Ook van huis uit kreeg ik de nodige motivatie. In de 3de klas combineerde ik studie, basketbal en een part-time baan bij Marriott. Zelfs mijn oom sprong in en bracht me naar het werk of haalde me op. Tot nu toe krijg ik de push van thuis en daar ben ik dankbaar voor.


Van passie tot studie, van studie tot beroep

In de 4de klas ging ik stage lopen bij Eco Resort. We hadden een lijst gekregen van dingen die we moesten leren tijdens de stage. Maar in mijn stageperiode heb ik zoveel meer geleerd. Degene van wie ik het vak daar leerde is ook degene die mij heeft geinspireerd heeft: dhr. Ruud Olivieira. Hij is nu mijn chef. Meteen na de stage werd ik gevraagd om in dienst te treden bij Eco Resort. Ik werk de ochtend- of de avondshift. Als ik de avond draai, starten we om 2 uur in de middag en we werken dan tot half elf in de avond. Allereerst beginnen we met opruimen. Waar je werkt, moet netjes zijn. Dan gaan we de nodige voorbereidingen treffen voor de avonduren. Mijn collega of ik checkt met de frontdesk wat de bezetting van het hotel is. Hoeveel mensen zijn er ingecheckt en uitgecheckt, zodat je weet wat je ongeveer aan gasten zal hebben die avond. Het menu is meestal bekend of wordt afgesproken. Er moet misschien wat ontdooid worden; dat zet je dan vast buiten. We beginnen ook alvast ingrediënten die gesneden moeten worden, te snijden en ook beslissen we wie wat doet. Ik assisteer de chef in de keuken. Per shift zijn we meestal met 2 tot 3 mensen.

Welke kwaliteiten moet je hebben om als hulpkok te werken?

  • Je moet het jezelf steeds gemakkelijker willen maken. Dat doe je door steeds manieren te zoeken om sneller en efficiënter te kunnen werken. Je wilt vooral niet dat klanten lang op hun eten moeten wachten.
  • Flexibel, want als iemand ziek is, dan moet je bijvoorbeeld alleen de onbijtshift kunnen draaien. Ik sta achter het omeletstation, maar ik moet er ook voor zorgen dat de rest van het buffet aangevuld wordt.
  • Stressbestendig zijn. In de HoReCa heb je in drukke perioden echt wat stressvolle dagen.

Bijna een jaar aan het werk. Wat is je bijgebleven?

Laatst bestelde een gast een steak met mushroomsaus in plaats van de peppersaus die wij daar altijd bij serveren. Ik maakte de mushroomsaus zelf voor de gast. Het beviel de gast zodanig, dat deze een compliment naar de keuken stuurde voor mij. Dat is zo leuk om te horen!


Wat is zijn je toekomstplannen?

Ik wil elke dag beter worden in mijn vak. Op mijn werk leer ik elke dag nieuwe dingen, maar later wil ik misschien naar het buitenland gaan om ook kennis daar kennis op te doen.


De Nijverheidsschool valt nu onder het Lager BeroepsOnderwijs. Heb je een boodschap voor leerlingen daar?

Ja. Als je een doel voor ogen hebt, laat niemand je dan zeggen dat je het niet kan doen. Let niet op wat anderen zeggen. Mijn vrienden plaagden me dat ik op een ‘boriskoro’ zit. Nu vragen ze mij om allerlei gerechten voor hen klaar te maken. Dus raak niet gedemotiveerd door negatieve uitspraken van mensen. Wanneer je je doel uiteindelijk haalt, zullen mensen je nodig hebben.

Lager Beroepsonderwijs

Vanaf oktober 2013 zijn het Elementair Beroepsonderwijs (E.B.O.), de Eenvoudige Technische School (E.T.S.), het Lager Beroepsgericht Onderwijs (L.B.G.O.), het Lager Technisch Onderwijs (L.T.O.) en het Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (L.H.N.O.) omgevormd tot het Lager Beroepsonderwijs (LBO). Met deze vernieuwing wil het MINOWC zich sterk maken voor betere doorstromingsmogelijkheden binnen het LBO en voor een betere aansluiting van het LBO naar het Middelbaar BeroepsOnderwijs (M.B.O.).

Meer weten?

Maak contact met de Hoofdafdeling Beroepsgericht Onderwijs – MINOWC en Bureau Nijverheidsonderwijs
Passiebloemstraat 1-2 te Zorg en Hoop - Telefoon: (597)400715/ (597)402400 - E-mail: bno.minov@gmail.com

Het L.B.O. Voor leerlingen die van hun passie hun beroep willen maken.