You are here

05/07/2016

Het Lager Beroepsonderwijs (LBO) in Suriname is zich voortdurend aan het vernieuwen en aanpassen. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC), waaronder het Onderdirectoraat Beroepsgericht Onderwijs valt, zet hierop in met als doel kwalitatief goed onderwijs, betere doorstromingsmogelijkheden binnen het LBO en een betere aansluiting van het LBO naar het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO). De leerkracht is hierin een enorm belangrijke en gewaardeerde speler. Het ondersteunen van leerkrachten krijgt dan ook de nodige aandacht.

Startende leerkracht binnen het LBO

Voor veel startende LBO-leraren zijn de eerste maanden en jaren op school een moeilijke tijd. Ze moeten hun weg zoeken in de school, zich vertrouwd maken met de regels en gebruiken die er gelden, hun lessen voorbereiden, leren hoe ze hun klas in de hand houden, kennismaken en samenwerken met nieuwe collega’s, enz. “Alsof je voor de haaien wordt geworpen” is een veel gehoorde uitspraak van beginnende leerkrachten. Vanaf vandaag krijgen startende LBO-leerkrachten tijdens deze eerste periode voor de klas de ondersteuning van een mentor. Een mentor is een ervaren collega die speciaal is opgeleid om beginnende leerkrachten te ondersteunen bij hun start in het LBO. Het is een coach die hen wegwijs maakt in het schoolgebeuren en hen bijstaat in het groeiproces dat elke beginnende leerkracht doormaakt.

Het traject mentoren in het LBO

Het Onderdirectoraat Beroepsgericht Onderwijs van het MINOWC is, ondersteund door de VVOB, een opleiding voor mentoren gestart. Deze opleiding werd in het schooljaar 2015-2016 gepilot op vier LBO-scholen: LBO STS2, LBO J. Lachmonstraat, LBO Margareta en LBO ONS. Acht ervaren leerkrachten uit deze scholen volgden de afgelopen maanden een intensieve opleiding tot mentor. De mentoren werden getraind in coachingsvaardigheden, in het uitvoeren van klasobservaties van startende leerkrachten, en in het voeren van begeleidingsgesprekken. Ze kregen ook de nodige theoretische achtergrond mee over de meest voorkomende problemen en uitdagingen waar startende leerkrachten mee te maken krijgen. De acht mentoren zijn reeds aangevangen met de hen toegekende taak en zijn sterk gemotiveerd om deze bijkomende rol op te nemen. De startende leerkrachten ervaren de steun die ze krijgen van hun mentor alvast als een echte meerwaarde. Ook hun schoolleiders geven aan dankbaar te zijn voor dit initiatief.

Certificering van de mentoren en blik naar de toekomst

Op maandag 4 juli ontvingen de eerste 8 opgeleide mentoren hun certificaat ‘Mentor van startende LBO-leerkrachten’ uit handen van de Onderdirecteur Beroepsgericht Onderwijs, dhr. A. Rambali. In de loop van 2016 zullen ook in de overige LBO-scholen mentoren opgeleid worden om startende leerkrachten bij te staan bij hun start in het LBO.