You are here

13/07/2016

Het LBO is voor veel jongeren een bewuste keus om van hun passie hun beroep te maken. Vele leerkrachten realiseren zich dat. Ze zetten zich elke dag in om hun leerlingen het beste onderwijs te doen genieten. We laten graag enthousiaste rolmodellen aan het woord. In dit artikel leest u over Marvin Bendt, leerkracht Bouwkunde binnen het LBO. Een jonge leerkracht met een passie voor lesgeven, die startende leerkrachten ook dat plezier in hun vak gunt!

Mijn naam is Marvin Bendt

Ik verzorg nu reeds 3 jaren het vak bouwkunde op het Lager Beroepsonderwijs (LBO). De keus voor dit beroep is voor mij een erg natuurlijke geweest. Ik wilde altijd al met jongeren werken. In mijn vrije tijd deed ik dat al door middel van muziek. Maar nu ik leerkracht ben, kan ik dat op een gestructureerde wijze doen en bijdragen aan hun ontwikkeling. Ik heb ontdekt dat er niets mooiers is voor mij dan dit. Die paar leerlingen of die ene leerling die gemotiveerd is om de les te volgen. Dat motiveert mij om ook de anderen die niet altijd gemotiveerd zijn, te blijven pushen. Daarnaast inspireert het mij wanneer ik zie dat de leerlingen de stof begrijpen en dat ze weten het geleerde toe te passen nadat ik het heb uitgelegd.

Pas voor de klas…

Ondanks het feit dat ik goed ben voorbereid door een ervaren leerkracht, was ik erg onzeker tijdens mijn startperiode. Daar kwam bij dat ik begon in het jaar waarin het nieuwe LBO-systeem werd ingevoerd. Op bepaalde scholen zorgde dit voor enige onzekerheid en een tijdelijk gebrekkige organisatie. Door creatief en proactief te zijn, kon ik een goede invulling geven aan de lessen. Ik verzamelde hier en daar materialen en gereedschappen voor mijn lessen. Ik heb zelf ook wat gereedschappen en materialen aangeschaft, maar dat deed ik graag omdat ik kwalitatief onderwijs belangrijk vind. Ik heb tijdens mijn schooljaren ook goed onderwijs genoten, dus ik gun het mijn leerlingen ook van harte. Hoe langer ik les gaf, hoe prettiger ik mij ging voelen voor de klas. Ik heb veel leuke momenten gehad tijdens mijn werk, maar meedoen aan dit interview en de bijbehorende fotoshoot vond ik wel erg bijzonder. Het is echt een mooi moment van reflectie voor mezelf. Tegen startende leerkrachten wil ik zeggen: ‘Je kan het! Ga ervoor!’

Oriëntatieleerkracht - elke dag een andere school

Ik ben oriëntatieleerkracht. Dat wil zeggen dat ik leerlingen uit het eerste jaar (orientatiejaar) van het LBO een aantal weken laat kennismaken met mijn vak; Bouwkunde. Ik geef dus geen les op één school, maar kom daarvoor op verschillende scholen terecht. Op de ene school kon ik het goed vinden met collega-leerkrachten en had ik veel steun aan hen. Op de andere school kon ik met vragen altijd terecht bij het schoolhoofd. Privé heb ik veel gehad aan mijn ouders. Mijn stiefvader is ook leerkracht en die heeft mij handige tips meegegeven. Daarnaast heb ik ook veel gehad aan mijn vriendin en ons dochtertje. Ik werd in het eerste schooljaar dat ik les gaf voor het eerst vader. Dit was een bijzondere ervaring welke mij ook enorm heeft gemotiveerd nog meer mijn best te doen op mijn werk.

Marvin deelt zijn kennis met andere leerkrachten

Hierbij mijn tips speciaal voor oriëntatie-leerkrachten:

  • Het is best lastig om de administratie en de lessen per school bij te houden, vooral wanneer je elke dag van de week op een andere school bent. Zorg ervoor dat je administratie goed en overzichtelijk is. 
  • Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Maak bijvoorbeeld voor elke nieuwe klas die je krijgt per kwartaal een map en bewaar alles daarin.
  • Schrijf ook alles op wat je hebt behandeld op die school en op die dag, zodat je dat tijdens de eerst volgende les gemakkelijk kunt oppakken.

Mijn wijsheden; do’s and don’ts voor de leerkracht
Do’s

  • Neem de tijd om de leerlingen te leren kennen. Bedenk dat elk kind anders is, andere talenten heeft en vaak ook anders behandeld moet worden. Houd een goede kennismakingsronde alvorens je met een nieuwe klas start.
  • Leerlingen (maar dat geldt voor een ieder) vinden het fijn om bij hun voornaam genoemd te worden. Probeer ook, als het lukt, de namen in een vroeg stadium te onthouden.
  • Focus je niet alleen op zij die altijd gemotiveerd zijn, maar zoek manieren om ook de andere leerlingen te betrekken. Elk kind is anders, dus wees creatief!
  • Geef VEEL complimenten ("goed gedaan", "ja mang" etc.). Net zoals wij die bevestiging en dat compliment op zijn tijd nodig hebben, zo ook hebben de leerlingen dit nodig (en harder zelfs!). Bedenk dat ook kinderen soms hun dag niet hebben, of uit moeilijke thuissituaties kunnen komen. Een complimentje kan net dat ene verschil maken dat zo’n kind nodig heeft voor de dag.

Don'ts

  • Je privé leven nooit te veel prijsgeven. Je kunt best wat delen uit je privéleven, maar let wel, met mate! Je blijft hun leerkracht.
  • Tieners blijven tieners en kunnen soms hun grenzen moeilijk bewaken. Maak het ze dan ook niet gemakkelijk om die grenzen te overschrijden. Je bent in de eerste plaats leerkracht, dus professionaliteit staat bij jou op de eerste plaats. Een babbeltje mag best, maar laat ook daar niet te veel ruimte voor disrespect.

Meer weten over het Lager Beroepsonderwijs?

Neem contact op met het Bureau Lager Beroepsonderwijs van het Onderdirectoraat Beroepsgericht Onderwijs – MINOWC.

Passiebloemstraat 1-2 te Zorg en Hoop - Telefoon: (597)400715 / (597)402400  Email: bureaulagerberoepsonderwijs@outlook.com

Het Lager Beroepsonderwijs: voor leerlingen die van hun passie hun beroep willen maken hun beroep willen maken.