You are here

28/06/2016

Het LBO is voor veel jongeren een bewuste keus om van hun passie hun beroep te maken. Vele leerkrachten realiseren zich dat. Ze zetten zich elke dag in om hun leerlingen het beste onderwijs te doen genieten. We laten graag enthousiaste rolmodellen aan het woord. In dit artikel leest u over Marchel Roeslan, leerkracht HoReCa (Hotel Restaurant Café) binnen het LBO. Een jonge leerkracht met een passie voor lesgeven, die startende leerkrachten ook dat plezier in hun vak gunt! 

Ik ben Marchel Roeslan

Ik ben reeds 2 jaren in dienst als leerkracht en ik verzorg het vak HoReCa. Om eerlijk te zijn was het niet meteen mijn bedoeling om leerkracht te worden. Ik ben de Lerarenopleiding Beroepsonderwijs (LOBO) meer uit nieuwsgierigheid gestart, maar tijdens een oriëntatiebezoek op school werd ik geraakt! Ik voelde me helemaal op mijn gemak en keek ernaar uit leerkracht te worden. Het overdragen van kennis aan jongeren werd helemaal mijn passie. Niets is mooier dan wanneer je je doel bereikt met je leerlingen. Het maakt mijn dag wanneer ik leerlingen hoor zeggen: ‘Ik ga het thuis voor mijn ouders voordoen. Ik ga ze ook leren wat ik vandaag van meester heb geleerd’. Dat is mijn inspiratie als leerkracht! Daarnaast voel ik mij verantwoordelijk als leerkracht. Ik zie mijn beroep als leerkracht als een middel om Suriname te helpen.

Pas voor de klas…

Ook ik was eens nieuw als leerkracht. Mijn startperiode zal ik nooit vergeten! Mijn eerste dag was gewoon een zware dag. Na school, op weg naar huis vroeg ik me af  ‘heb ik wel de juiste keus gemaakt?’. En, weet je, desondanks heb ik een heel mooi, nee, een práchtig schooljaar gehad. Ik heb vele leerlingen kunnen raken met mijn kennis. Je zal veel zelf moeten ervaren. Maar als je hulp nodig hebt, kun je erom vragen! En dat niet alleen in de werksfeer. Tijdens mijn startperiode heb ik bijvoorbeeld ook veel gehad aan een goede vriend. Die ondersteunde mij altijd en gaf me tips en trucs die ik kon toepassen in de klas. Dat heeft me ook erg geholpen.
Aan de nieuwe leerkrachten wil ik het volgende zeggen: ‘Denk even terug aan de tijd toen jij leerling was en de leerkracht voor in de klas stond. Jij was ook niet altijd even braaf… Jij maakt het verschil als leerkracht. Zonder jou geniet de leerling geen onderwijs en heeft hij/zij dus ook geen toekomst. Wees dus trots dat jij degene bent die sturing mag geven aan de toekomst van de kinderen. Niets is leuker dan te zien dat je puppilen iets goeds zijn geworden in de maatschappij, dankzij jouw bijdrage.

Oriëntatieleerkracht – de rondreizende leraar

Werk je als oriëntatieleerkracht, dan word je geplaatst op meerdere scholen. Het is de bedoeling dat je leerlingen uit het eerste jaar (orientatiejaar) van het LBO een aantal weken laat kennismaken met je vak; in mijn geval is dat HoReCa. Als rondreizende leerkracht kom je in contact met leerlingen en collega’s uit diverse buurten, met verschillende culturele achtergronden en hoor je zelfs verschillende talen. Ik kom als oriëntatieleerkracht per schooljaar op ongeveer 12 LBO-scholen. Aan het eind van een schooljaar heb ik lesgegeven aan ruim 500 leerlingen. Dat is het mooie aan dit werk. Het is echter geen eenvoudige job om overal het beste van jezelf te geven. Daarom de volgende tips speciaal oriëntatie-leerkrachten.

  • Hou je agenda goed bij. Noteer de belangrijke activiteiten van elke school in je agenda.
  • Elke school heeft een eigen schema/ rooster. Vraag daar meteen naar als je begint.
  • Zorg voor een goede lesvoorbereiding per school.
  • Maak voor jezelf per school een presentielijst op. Hierdoor heb je voor jezelf een beter overzicht.

Mijn wijsheden; tips en trucs voor de leerkracht

  1. Wees jezelf en bereid je goed voor.
  2. Verwacht meer van je zelf dan van anderen. Zorg dat je zelf je uiterste best doet.
  3. Verplaats je in de situatie van de leerlingen.
  4. Wees niet te trots om zelf kennis te gaan maken met je nieuwe collega's. Je bent een ‘groentje’. Je moet je dus aanpassen aan de nieuwe situatie.
  5. Laat merken dat je graag betrokken wordt/ blijft, bijvoorbeeld door mee te doen met diverse schoolactiviteiten.
  6. Laat je elke dag verrassen! Op bepaalde momenten merk je dat je meer voor hen betekent dan je zelf doorhebt. Zo merkte ik op vaderdag dat sommige leerlingen me zien als vaderfiguur.

 

Meer weten over het Lager Beroepsonderwijs?

Neem contact op met het Bureau Lager Beroepsonderwijs van het Onderdirectoraat Beroepsgericht Onderwijs – MINOWC.

Passiebloemstraat 1-2 te Zorg en Hoop - Telefoon: (597)400715 / (597)402400  Email: bureaulagerberoepsonderwijs@outlook.com

Het Lager Beroepsonderwijs: voor leerlingen die van hun passie hun beroep willen maken hun beroep willen maken.