You are here

13/02/2013

Uit: De Ware Tijd 13/02/2013

PARAMARIBO - Taalkundige Renata de Bies pleit voor de ontwikkeling van een Surinaams kinderwoordenboek. De woordenboeken die momenteel worden gehanteerd, zijn volgens haar niet geschikt voor kinderen.“Kinderen hebben behoefte aan een andersoortig woordenboek dan volwassenen. Kinderen begrijpen de definities in Prisma en Van Dale niet”, benadrukt de taalkundige.

Zij was gisteren de inleider tijdens een eendaagse workshop onder het thema 'Taal en Communicatie in het basisonderwijs' voor leerkrachten van pedagogische instituten.

Onbekend
Veel van de woorden in buitenlandse woordenboeken hebben of een andere betekenis in Suriname of zijn niet van toepassing in de Surinaamse situatie. Ook de verschillende symbolen in het woordenboek zijn vaak onbegrijpelijk voor kinderen, vindt de Bies. Zij vindt dat met name leerkrachten van de Kweekschool aan een dergelijk woordenboek moeten werken.
De taaldeskundige wil graag ondersteuning geven aan het project. Zij is van mening dat leerlingen onvoldoende wordt aangeleerd hoe met een woordenboek om te gaan.

Discussie
De Bies stelde ook aan de kaak de manier waarop er les wordt gegeven op de basisschool. Zij is er voorstander van dat de leerkracht vaker klassediscussies op gang moet brengen, waarbij iedereen aan het woord komt. Op de manier waarop het nu gebeurt krijgt de leerling volgens haar het gevoel dat de leerkracht alles weet en de leerling niets. Zij pleit verder ook voor de naamsverandering van het vak 'Nederlands' naar "Taal en Communicatie" op pedagogische instututen. "Nederlands hoeft niet de enige instructietaal te zijn."

De workshop is door minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling geopend in het CCS aan de Henck Arronstraat. Sitaldin is enorm blij met de workshop. "Wanneer wij niet zorgvuldig communiceren, dan kan er heel veel misgaan", benadrukt de onderwijsminister tegenover de leerkrachten. Zij vindt dat leerkrachten het als geen andere weten hoe fout het kan gaan op school als de communicatie niet "helder en duidelijk" is. De bewindsvrouwe merkt op dat volwassenen vaak heel slecht luisteren, terwijl van kinderen wordt verwacht dat zij "in één keer snappen wat wij bedoelen".
De bijeenkomst is onderdeel van het Programma Effectievere Scholen Suriname (Progress). "Wat dient een leerkracht voor het basisonderwijs zeker te beheersen op het gebied van taal als vak en taal als medium voor instructie en communicatie?", was de rode draad van de discussie.