You are here

29/06/2015

Toen mijn passie, nu mijn beroep

Rachel Purperhart, 25 jaar, afgestudeerde van de Elementaire Technische School (ETS), nu LBO Lachmonstraat. Magazijnmedewerker bij Elgawa.

 

Magazijnmedewerker...  Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Mijn eerste passie was altijd Engels. Ik wilde toen ik jonger was leerkracht Engels worden. Ik groeide echter op tussen veel mannen die thuis waren in de techniek. Vooral van mijn oom, de broer van mijn vader, die ik jammer genoeg niet lang gekend heb, leerde ik veel. Hij was in de bouw, maar hij had daarnaast ook kennis van gas-, water- en sanitaire installaties. Ik vond de techniek toen een mooie uitdaging. Na de 6de klas Ben ik eerst naar andere typen scholen geweest. Maar die pasten niet zo goed bij mij, want de techniek bleef me aantrekken. Ik legde dat voor aan mijn moeder. Zij vond het een beetje lastig. Ze  vroeg zich af waarom ik een richting op wilde waarin er voornamelijk mannen werkten. Ze vond dat ik mij meer als een vrouw moest gedragen. Maar ik zei haar dat het kiezen van een richting niet maakt dat je je anders gaat gedragen. Ik nam uiteindelijk toch de stap om me in te schrijven op de ETS. Dat week totaal af van wat mijn moeder wilde, maar ze zei ‘laat maar zien wat je ervan maakt’.

En toen heb je je kans gegrepen en ben je na een paar jaar afgestudeerd?

Ja en nee. Ik heb mijn kans gegrepen. Ik begon vol goede moed aan de studie op de ETS. De vakken waren leuk en de techniek bleek inderdaad een leuke uitdaging. Alleen heb ik de studie niet in 3 jaren afgemaakt. In de 2de klas raakte ik namelijk zwanger. Ik zat er echt mee. Hoe moest ik dat allemaal combineren?

Zwanger en op school... hoe nu verder?

Ik ben tot de dag van vandaag mijn leerkrachten dankbaar. Mw. Veira, leerkracht Maatschappijleer en mw. Ramsoediet, leerkracht Nederlands. Zij waren degenen die zagen dat er iets mis met me was. Ze zagen dat ik met iets zat en zij kwamen met me praten. Nadat ik mijn verhaal had gedaan, zeiden ze beiden dat ik het laatste kwartaal liever kon afmaken. Ik besloot dat te doen, ook al twijfelde ik soms. Maar zij gaven nóóit op. Toen mijn dochter, Rosia, drie maanden oud was ben ik meteen weer gestart met mijn studie. Maar het was zwaar. Ik had geen oppas voor de baby, ik werkte en ik ging naar school. Op een gegeven moment was het me teveel. Ik vond het jammer, maar ik ben gestopt met mijn studie. Ik had het geld van een baan nodig om voor mijn dochter te zorgen.

Vond je werk dat met jouw passie voor techniek te maken had?

Nee. Ik had geen afgeronde opleiding en de baantjes die ik kon krijgen waren niet in de richting techniek. Op een bepaald moment heb ik gesolliciteerd bij een bar. Daar werd ik wel aangenomen, maar ik zei steeds tegen mezelf ‘dit is het laatste wat ik wil doen’. Er werkten ook oudere dames in de bar, die dat werk al jaren deden. Ik wilde dat absoluut niet!

Het keerpunt

Op een middag was ik achter de bar aan het werk en de dochter van mijn chef rende naar binnen en riep blij ‘ik ben geslaagd!’. Ik schaamde me zo enorm. Ik dacht, ik ga hier niet blijven. Op dat moment kreeg ik mijn motivatie terug. Ik ging naar de ETS en smeekte ze om me weer toe te laten. Al mijn leerkrachten waren blij verrast dat ik terug kwam. De directie zei me wel dat ik 1 kans had om de studie weer op te pakken. Ik was namelijk al bijna te oud om me in te schrijven. Ik was zo dankbaar dat ik weer geaccepteerd werd op de ETS. Sommige vrienden zeiden dat ze zich zouden schamen om in blauw rond te lopen op mijn leeftijd. Maar ik bleef doorzetten. Het was mijn laatste kans! Ik heb op de ETS Bouwkunde gedaan en daarna ben ik overgestapt op GaWaSa (gas, water, sanitair). Ik heb leren solderen en ik kan zelfs moeren en bouten maken. Ik werd uiteindelijk één van de best geslaagden.

Wat een mooie wending heb je aan je leven gegeven! Klaar met het ETS en dan?

Ik wilde meer leren over de techniek, dus schreef ik me meteen in op de Surinaamse Avond Technische School (SATS). Daar studeer ik nu nog en ik ben bezig aan mijn laatste jaar. En weet je, ik heb zelfs mijn man aangespoord om zijn studie verder te zetten. Nu gaan we in de avond samen naar school. Ik wil me steeds verder ontwikkelen.

En je werkt daarnaast ook, maar nu wel in de techniek!

Ja, ik werk bij Elgawa als magazijnmedewerker. Ik beheer het kleine magazijn en mijn chef beheert het grote magazijn. Ik heb het werk eerst een half jaar alleen gedaan. Nu doe ik het werk samen met een collega die ik heb ingewerkt. En wat ik precies doe? In mijn magazijn liggen een heleboel materialen die gebruikt kunnen worden voor diverse installaties (gas, water, electra). Ik ben bezig met het coderen van het materiaal en het inrichten van het magazijn. Ik krijg de bonnen binnen en zoek het materiaal dat men gekocht heeft bij elkaar. We hebben ook een showroom, waar de klanten de materialen kunnen bekijken. Hebben ze iets nodig, dan komt hun order bij mij en verstrek ik de materialen via de winkel. Ik ben meestal niet langer dan een minuut naar een stuk op zoek. Ik weet precies waar alles ligt en als ik iets niet in voorraad heb, geef ik dat snel door. Er is een hele fijne werksfeer, want ik heb echt leuke collega’s. Eigenlijk heb ik een heleboel mama’s daar. Ze geven me allen advies en ik neem het allemaal mee.

Welke kwaliteiten maken jou tot de perfecte magazijnmedewerker binnen een technisch bedrijf?

  • Het vermogen veel te kunnen onthouden: er zijn zoveel codes in het magazijn en je moet onthouden waar je iets geplaatst hebt. Ook moet je technische kennis up to date zijn, zodat je weet wat je waarvoor kan gebruiken.
  • Netheid. Als magazijnbeheerder moet je werkplek altijd top zijn. We hebben veel veiligheidsregels. Ik draag bijvoorbeeld altijd steel toe boots, want in het magazijn zijn er ook zware motoren opgeslagen en als die op je voet vallen... Tijdens de opleiding heb ik dat ook meegekregen.
  • Liefde voor je baan. Ik hou van mijn baan. Elgawa is een groot bedrijf met klanten bij gerenomeerde bedrijven. Ik vind het fijn een schakel binnen het werk van zulke grote bedrijven te zijn.

Zou je een leuke ervaring met betrekking tot je beroep willen delen met ons?

Nou, dat mijn chef me heeft gezegd dat ze tot nu toe blij is met hoe ik het magazijn beheer. Ze hebben mij gezegd dat ze mij niet willen verliezen, want ze zijn tevreden met mijn prestaties. Ik ben zo blij dat men dat zegt. Dat motiveert me nog meer.

Vind je dat er nog anders gekeken wordt naar vrouwen in de techniek?

Ja. Als vrouwelijke leerlingen een technische richting kiezen, is hun omgeving vaak niet positief. Mijn ouders hebben niet voor mij bepaald wat ik moest doen. Ze vonden het in het begin misschien lastig of begrepen het niet, maar ze hebben me vrij gelaten te kiezen. Daarom wil ik aan ouders zeggen: Als meisjes naar de technische richting willen, laat ze gaan. We hebben meer technische mensen nodig in dit land.
Mijn dochter kijkt soms wel naar me en vraagt of ik een man ben, gezien de broeken en schoenen die ik draag. Ik leg haar dan uit dat het bij mijn werk hoort en dat het daarbij gaat om veiligheid. Het feit dat ik vrouw ben, maakt me tot een vrouw.

Hoe combineer je je werk met je studie en de opvoeding van Rosia?

Het is erg druk, maar het lukt. Ik werk van 7 tot 4. Dan haal ik Rosia, die nu 6 jaar is, op van school. We rijden naar huis. Dan volgt snel koken, eten en daarna gaan mijn man en ik naar school. Rosia houdt van lekker met me babbelen. Zij heeft mijn interesse voor techniek niet overgenomen.Wel houdt ze van stoere dingen, zoals voetballen en in bomen klimmen. Ik heb altijd de steun van mijn moeder behouden. Ze is trots op mij en op hoe ik mijn werk doe. En ze is erg blij dat ik verder studeer.

Het ETS valt nu onder het Lager BeroepsOnderwijs. Heb je een boodschap voor leerlingen daar?

Ja, mijn boodschap is blijf dromen. Ook al kom je terecht in moeilijke situaties, geef niet op. En soms zul je last hebben van pesterijtjes, maar geef niet op, blijf doorgaan. Ik heb nu al één van mijn dromen gerealiseerd: ik heb een baan waarvan ik hou.

Lager Beroepsonderwijs

Vanaf oktober 2013 zijn het Elementair Beroepsonderwijs (E.B.O.), de Eenvoudige Technische School (E.T.S.), het Lager Beroepsgericht Onderwijs (L.B.G.O.), het Lager Technisch Onderwijs (L.T.O.) en het Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (L.H.N.O.) omgevormd tot het Lager Beroepsonderwijs (LBO). Met deze vernieuwing wil het MINOWC zich sterk maken voor betere doorstromingsmogelijkheden binnen het LBO en voor een betere aansluiting van het LBO naar het Middelbaar BeroepsOnderwijs (M.B.O.).

Meer weten?

Maak contact met de Hoofdafdeling Beroepsgericht Onderwijs – MINOWC en Bureau Nijverheidsonderwijs
Passiebloemstraat 1-2 te Zorg en Hoop - Telefoon: (597)400715/ (597)402400 - E-mail: bno.minov@gmail.com

Het L.B.O. Voor leerlingen die van hun passie hun beroep willen maken.